logo

ORGANIC STYLE

Кавуново-рибна сівозміна або Як на Херсонщині вирощують органічний кавун

Кавуново-рибна сівозміна або Як на Херсонщині вирощують органічний кавун

ORGANIC STYLE 23.06.2020  07:17 540

На Херсонщині фермерське господарство «Лиманськ» впровадило технологію рибної сівозміни, яка дозволяє не використовувати пестициди та вирощувати органічні кавуни.

Про це розповів керівник фермерського господарства «Лиманськ» Олександр Бритвін.

«Ми господарюємо з 2003 року, але події 2014 року змусили нас шукати нові підходи. Господарству довелося зменшити площі під вирощуванням риби і потрібно були ідеї чим можемо замінить та компенсувати ці втрати. Спробували на висушеному ложі водойм вирощувати ягоду, яка на Херсонщині найпопулярніша — кавун», — розповідає Олександр Бритвін.

За його словами, було запроваджено рибосівозміну – коли протягом одного року на одному місці вирощується риба, потім технологічно скидається вода, виловлюється риба, висушується водоймище і на наступний рік на цьому місці вирощують кавун.

«Ми вийшли на показники не нижчі ніж інші підприємства, які займаються кавуном за традиційними технологіями вирощування. В нас було два шляхи — застосування добрив для збільшення врожаю, але ми обрали інший шлях — екологічного виробництва та отримання додаткової вартості за органічну ягоду», — зазначає Олександр Бритвін.

В сезон кавуни під торгівельною маркою «Екород» можна знайти практично у всіх торгівельних мережах України. Також Олександр Бритвін ініціював реєстрацією географічного зазначення «Херсонський кавун». Для нього вже створено навіть власний логотип, в якому поєдналися вода й сонце.


Для довідки: У 2019 році для реєстрації географічного зазначення були визначені перші 10 українських продуктів. Це сир — захищена назва походження «Гуцульська овеча бриндзя»; кавун — захищена назва походження «Херсонський кавун»; черешня — захищена назва походження «Мелітопольська черешня»; мед — захищене географічне зазначення «Карпатський мед»; вино — захищена назва походження «Шабський», «Ялпуг», «Закарпаття», «Білгород-Дністровський».

Процедуру реєстрації здійснює проект Європейського Союзу «Географічні зазначення в Україні», який фінансується ЄС та реалізується впродовж 2017-2020 років.

У грудні 2019 року Міністерство розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України видало свідоцтво про реєстрацію права на використання зареєстрованого зазначення походження товару — сир «Гуцульська овеча бриндзя».


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram