logo

ORGANIC STYLE

Органічні гарбузи з Вінниччини екпортують до ЄС

Органічні гарбузи з Вінниччини екпортують до ЄС

ORGANIC STYLE 15.09.2020  14:15 104

Компанія Organic-D отримала контракт на поставку гарбузів до Європи, для цього в 2020 році висадили цю культуру на 3 га. На підприємстві планують зібрати урожай 40 т\га. За договором один кілограм продадуть за ціною у 8 евроцентів. Продукцію з Вінниччини експортуватиме ТД «Аврора» з Хмельницького.

Про це повідомляє видання Vinbazar.com

“Ідея виникла досить просто. До нас приїхали хлопці з торгового дому «Аврора», які займаються сушінням гарбузів для поставок у Європу, мають власні переробні потужності. Шукали надійних партнерів, які можуть вирощувати для них продукцію, та запропонували контракт», — розповідає директор Organic-D Вадим Кричковський.

За його словами, для проєкту закупили насіння у Польщі, обравши гібрид Тіана, тому що він має значну плодову частину та мало зернят. 

«Цьогоріч трохи не сприятливі умови були для гарбуза. Розумієте, це теплолюбива культура, а весна виявилася холодною. Через це на місяць затяглася вегетація, тому збирати плануємо наприкінці вересня. Щоб виростити гарбузи максимально органічними, ми доглядали за рослинами вручну. Встановили крапельний полив. Крім води і сонця, він практично нічого не отримував», — зазначає Вадим Кричковський.

Вінницькі гарбузи після переробки поїдуть до Німеччини, Чехії та Польщі. Подібні домовленості на вирощування Тіани отримали ще три підприємства з Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини. 

Як розповів директор торгового дому «Аврора» Олександр Майстер, за сезон вони переробляють близько 600 тонн гарбузів. Після висушування у продукті залишаються більшість корисних речовин та вітамінів. З 10 кг м’якоті виходить близько одного кілограму готової продукції. Реалізують її у вигляді борошна. 

«Продукцію експортуємо до Євросоюзу. Її широко застосовують у кондитерській справі, випікають хліб, додають у каші або млинці. Висушений гарбуз зберігає чимало бета-каротину та вітамінів. Ми це перевіряли у лабораторії. Також гарбузове борошно додає стравам смаку», — розповідає Олександр Майстер.

Підприємство у Хмельницькому займається цим напрямом вже 4 роки. Частину продукції також реалізують в Україні під брендом «Гарбузяка». 

Вадим Кричковський зауважує, що в планах також продавати гарбузи споживачам в Україні. Сьогодні ведуться переговори з супермаркетами про роздрібну торгівлю. Завдяки власному овочесховищу на 3 тис тонн в Organic-D здатні зберігати продукт свіжим протягом року. 

«Коли почнемо збирати, то маємо намір частину гарбуза реалізувати серед своїх клієнтів у області, а це практично всі торгові мережі, які є у Вінниці. Ведемо переговори також з меншими магазинами чи їм взагалі цікава подібна співпраця. Продукт новий, тому попит на нього невеликий, але культура споживання, як і у лохини, наприклад, буде рости», — каже підприємець.

Якщо реалізація гарбуза виправдає себе, то в наступному році планують збільшити площі посівів вдвічі.


Ключові новини аграрного ринку в Telegram