logo

ORGANIC STYLE

Закарпаття: Органічна продукція, підсилена статусом географічного зазначення, матиме ще більший ефект

Закарпаття: Органічна продукція, підсилена статусом географічного зазначення, матиме ще більший ефект

ORGANIC STYLE 16.10.2020  09:37 60

Майже вся сільськогосподарська продукція, яка виробляється на Закарпатті при дотриманні сукупності агротехнологічних вимог, має право називатися органічною.

Таку думку висловив в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Віктор Тереля під час регіонального форуму «Органічна Україна 2020. Ужгород».

«Закарпатський регіон має сприятливі кліматичні умови для розвитку аграрного виробництва. Сукупність природно-кліматичних умов та історичних традицій сформувала потужний потенціал розвитку виноградарства та виноробства. Сир «Гуцульська овеча бриндзя» став першим українським товаром, який отримав свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення. І вже проводиться аналогічна робота щодо вина, меду та інших традиційних продуктів. А органічна продукція, підсилена статусом географічного зазначення, вважаю, є мрією для виробника», — зазначає Віктор Тереля.

За його словами, абсолютних цифр щодо валової органічної продукції на Закарпатті немає, але в області обліковується 20 операторів органічного ринку. Найбільше ними виробляється плодово-ягідна продукція та продукція бджільництва, зернові та круп’яні культури.

«Вважаю, що увага держави до органічного виробництва була недостатньою, не було прямої підтримки цього напрямку з державного бюджету. Хоча виробники можуть скористатися наявними непрямими програмами для сільгоспвиробників», — розповідає Віктор Тереля.

Він зазначив, що фінансовим інструментарієм для підтримки розвитку промислового виробництва в області є дві регіональні програми з рослинництва та тваринництва.

«Одним із напрямів програми рослинництва була підтримка органічного землеробства, і були передбачені видатки на витрати виробників, пов’язані з сертифікацією. Однак фінансування було критично низьким, що не дозволило профінансувати цей напрямок з обласного бюджету», — констатує Віктор Тереля.

Однак, за його словами, зараз триває робота над двома програмами підтримки АПК, які пропишуть у Регіональній стратегії розвитку Закарпатської області на період 2021-2027 рр. І можливо, там знайдеться місце й підтримці органічного виробництва.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram